Celem konkursu było:
Promowanie szkolnictwa zawodowego jako słusznego wyboru ścieżki kształcenia wśród uczniów gimnazjum oraz w środowisku lokalnym, odkrywanie umiejętności praktycznych, rozwijanie zainteresowań uczniów.
Konkurs odbywał się w czterech kategoriach – piekarsko – cukierniczej, fryzjerskiej, mechanicznej i samochodowej. Składał się z dwóch części:
Część I – obejmowała instruktaż wykonania zadania
Zawodnicy przyglądali się czynnościom wykonywanym przez instruktorów (uczniów ZST Nr 2) i starali się je zapamiętać. Mogli przy tym zadawać pytania.
Część II – obejmowała wykonanie zadania
Zawodnicy samodzielnie wykonywali obserwowane wcześniej czynności, dążąc do uzyskania przedstawionego efektu.
Nagrody w konkursie ufundowane zostały przez Cech Rzemieślników, Handlowców i Przedsiębiorców w Chorzowie oraz Wyższą Szkołę Techniczną w Katowicach.
Relacja z wydarzenia
Napisz komentarz
Komentarze