Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.
O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, którą odtworzymy na terenie Muzeum. Podczas imprezy będzie można kupić i spróbować śląskich potraw tradycyjnych. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne – muzyczna gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.
Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Tegoroczna, dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów.
Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30.
Bilety w cenie 8 zł ulgowy, 12 zł normalny
Szczegółowy program:
- 12.30 - otwarcie imprezy Mirosław Riedel
- 12.40 - Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych
- 12.50 - Michał Bałazy - wspólne gotowanie
- 13.10 - Kapela z Poraja
- 13.40 - prażuchy, galas , zalewajka - dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego
- 13.55 - Michał Bałazy - wspólne gotowanie
- 14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka/ degustacja zupy
- 15.00 – Co dawniej na wsi jadano
- 15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych
- 15.35 – tajniki warzenia piwa domowego
- 16.00 - ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe
- 16.20 - występ zespołu "Rube Świnie"/ degustacja drugiego dania
- 17.00 - wyniki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Źródło: Informacja prasowa
Napisz komentarz
Komentarze