Przed nami kolejna odsłona jarmarku promującego tradycyjne śląskie potrawy i regionalne produkty. Wydarzenie to będzie połączone z występami zespołów muzycznych oraz kiermaszem, na którym będzie można spróbować dań i produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.
- Codziennie dokonujemy wyborów tego, co znajdzie się na naszym stole – wpływa na nie oczywiście cena, ale także sposób, w jaki żywność została wytworzona. Niewątpliwie chcemy by produkty spożywcze były zdrowe, a więc mało przetworzone, najlepiej przy użyciu tradycyjnych technik. Podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych chcemy pokazać, że przygotowanie takiej żywności nie musi być trudne i kosztowne, zaś jej dostępność z roku na rok rośnie, czego najlepszym dowodem są wystawcy, którzy pojawiają się na naszym kiermaszu - mówi Marcin Gaweł, kierownik działu Promocji i Organizacji Imprez Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie".
Podczas tegorocznego jarmarku będzie można wziąć udział w wielu interesujących pokazach w tym m.in.: wytwarzania sera czy warzenia piwa. Ponadto uczestnicy imprezy dowiedzą się jak rozpoznać dobre wędliny oraz poznają zastosowanie ziół w kuchni.
To jednak dopiero początek atrakcji. Michał Bałazy poprowadzi pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań, z kolei Urszula Kopeć zaprosi wszystkich na pokaz wyrabiania pierogów i podpłomyków ze świeżo mielonej mąki w żarnach. Nie zabraknie też akcentu artystycznego - na scenie wystąpi Kapela Biesiadna z Poraja, Zespół Pieśni i Tańca "Ziemia Kłobucka", a dla najmłodszych zaprezentowane zostanie przedstawienie "O zaczarowanym źródle" w wykonaniu muzeum Bajkowe Skarbki Świata.
Jarmarkowi towarzyszyć będzie także konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
To wszystko w chorzowskim Skansenie już 31 lipca w godz. 12-17.
Fot. Muzeum GPE Chorzów
Napisz komentarz
Komentarze