Tortilla z łososiem i warzywami
Tortilla z łososiem to obowiązkowy punkt w menu wielu imprez. Jest świetną przekąską ze względu na to, że łatwo się nią nasycić, a jednocześnie jest lekka i można zjeść ją "w ręce", bez użycia sztućców i zastawy stołowej. Tortillę przygotujesz w parę chwil, nawet tuż przed samą imprezą, choć najlepiej smakuje taka, która zdąży poleżeć kilka godzin w lodówce.
Co będzie potrzebne do jej przygotowania? Kilka placków tortilli (kup całe opakowanie dostępne na dziale z pieczywem w każdym dyskoncie), serek do smarowania np. Almette, 150 g łososia wędzonego i warzywa: sałata, ogórek konserwowy, papryka. Łososia wędzonego możesz wymienić na ulubioną wędlinę, np. salami lub szynkę. Rozsmaruj serek na placku tortilli, a następnie umieść na środku kilka płatów łososia, liść sałaty i pozostałe warzywa. Całość zawiń w rulon. Następnie pokrój go wzdłuż w kawałki o szerokości 3 centymetrów. Pokrojoną tortillę ułóż na półmisku. Możesz być pewny, że zniknie z niego w mgnieniu oka!
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
Jeśli szukasz przystawek, które można zaserwować na ciepło, przygotuj przekąski z ciasta francuskiego. Świetnym pomysłem są zakręcone ślimaczki z dodatkiem szpinaku. Na gotowe ciasto francuskie (znajdziesz je w lodówkach z nabiałem, np. w Lidlu czy Biedronce) wyłóż rozdrobiony i podsmażony wcześniej na patelni szpinak. Możesz dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na całość pokrusz kawałki sera feta. Całość zawiń w rulon, a następnie wysmaruj go surowym żółtkiem. Danie pokrój w wąskie plasterki i ułóż w piekarniku. Piecz całość przez około 15-20 minut. Ciasto francuskie możesz serwować na ciepło lub zimno.
Deska serów i wędlin
Deska z wędlinami i serami to dobry pomysł, ponieważ możesz ułożyć na niej dowolnie wybrane przez siebie składniki. Sprawdź, co oferuje gazetka promocyjna Biedronka i wybierz produkty, które sprawdzą się także w innych daniach. Mogą być to kabanosy, plastry salami, mozzarella czy ser pleśniowy. Dobrze wkomponują się także krakersy i plasterki papryki. Na środku możesz wyłożyć kilka zimnych sosów w malutkich salaterkach.
Wykwintne koreczki
Koreczki to przystawka znana od lat. Na małe wykałaczki nadziewamy kilka ulubionych składników, a następnie całość wykładamy na talerzu. Koreczki możemy ułożyć w artystycznej formie przypominającej jeża lub piramidkę. Postaraj się, aby były kolorowe - wówczas na pewno przyciągną wzrok gości. Co nadziać na koreczki? Wszystko na co masz ochotę i utrzyma się na wykałaczce. Najpopularniejsze zestawy to oliwki, ser w kostce, zwinięta w rulon wędlina, papryka, ser feta, mozzarella, łosoś, ogórek konserwowy czy winogrona. Jeżeli nie chcesz przepłacać, sprawdź na Gazetkowo.pl, które z produktów są aktualnie w promocji i zakup te, których wykonanie będzie tańsze.
Mozzarella z pomidorami
Błyskawiczna przystawka, która nie tylko świetnie smakuje, ale także genialnie prezentuje się na talerzu. Największy efekt smakowy robi przygotowany wcześniej sos. Oliwę z oliwek zmieszaj ze świeżą bazylią, pieprzem, solą, poszatkowaną cebulą i kaparami. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Kulki mozzarelli pokrój na cienkie plasterki. Na każdy z nich wyłóż plaster pomidora. Całość należy polać wcześniej przygotowanym sosem. Danie możesz udekorować zieleniną - koperkiem, pietruszką oraz liściem sałaty. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze