Już 30 lipca w chorzowskim Skansenie czeka nas kolejna odsłona jarmarku przybliżającego historię, receptury, a nawet sekrety powstawania regionalnych potraw, z których słynie nasze województwo.
- Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych, dlatego też na licznych stoiskach będzie można nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Tego dnia wielu kucharzy z pewnością uchyli rąbka tajemnicy, by przekazać swoje niezawodne sposoby na udaną potrawę. Nie zabraknie również stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami - przekazują w Skansenie.
Podczas wydarzenia dowiemy się m.in. tego jak powstaje olej, z czego robi się swojskie kiełbasy i co dodać do sera, żeby był bardziej aromatyczny. Wśród kulinarnych atrakcji znajdą się placki pieczone na blasze oraz specjalności przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, które nie tylko nakarmią ale również przekażą garść opowieści oraz anegdot.
- Na gości czekają pokazy kulinarne, podczas których Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych, pokaże jak w prosty i szybki sposób przygotować smaczne i niedrogie dania. Uczestnikom wydarzenia zaproponujemy też udział w warsztatach kulinarnych, podczas których nauczą się robić m.in. tradycyjną wodzionkę czy podpłomyki - wymieniają dalej organizatorzy.
Głównym punktem programu będzie konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", w trakcie którego wybrany zostanie najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. W specjalnie wyznaczonej strefie promującej jego zwycięzców będzie można spróbować potraw i zakupić regionalne produkty rodzimych firm.
Fot. Muzeum GPE Chorzów
Napisz komentarz
Komentarze