Dzień Kartofla to wydarzenie, które każdego roku gromadzi na terenie chorzowskiego Skansenu tysiące gości, chcących bliżej poznać króla polskich stołów, jakim bez wątpienia jest ziemniak. Podczas zaplanowanej na 17 września kolejnej edycji tej imprezy, dowiemy się m.in. o procesie jego uprawy czy zbioru dawniej i dzisiaj, a także poznamy różne jego odmiany.
- Najważniejszym momentem, na który wszyscy czekają, będą oczywiście wykopki. Na pole za zagrodą sołtysa, wjedzie niezawodny skansenowy Ursus, który bronami rozkopie ziemię, by goście własnoręcznie mogli wydobywać dojrzałe bulwy. W tym roku odbędzie się także pokaz nowoczesnego sprzętu rolniczego – będziemy mogli zatem zapoznać się z dawnymi narzędziami do prac polowych i zaawansowanymi technologicznie, używanymi obecnie - zapowiadają w Skansenie.
Uczestnicy po wzięciu udziału w pracach polowych będą mieli okazję uzupełnić stracone kalorie. Na paleniskach przy spichlerzu z Wojkowic stanie parownik, z którego wszyscy chętni będą częstowani ziemniakami, z kolei na ogniskach będzie można upiec jabłka.
- Jeśli ziemniak jest królem polskiego stołu to królową z pewnością jest kapusta. W zagrodzie z Panewnik stanie plenerowa kuchnia, w której z pomocą dawnych narzędzi – szatkownic, ubijaków, beczek – będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu, kiszeniu i jej ugniataniu. Kiszenie należy do jednych z najstarszych metod przedłużenia przydatności produktów spożywczych oraz zabezpieczenia ich przed zepsuciem – w trakcie wydarzenia opowiemy także o fermentacji oraz korzystnym wpływie spożywania kiszonek na nasze zdrowie. Przypominamy, że w zagrodzie przygotowane zostaną beczki do udeptywania kapusty tradycyjną metodą – to kolejne doświadczenie, na które nie brak chętnych - dodają organizatorzy.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie jarmark z rękodziełem i gastronomią. Tradycyjne potrawy z ziemniaków i kapusty zaserwują koła gospodyń z Rajczy i Stolarzowic, zaś na małej łące, jak co roku, pojawią się panie z koła gospodyń z Poręby, które przygotują prażonki.
Szczegóły dotyczące "Dnia Kartofla" można znaleźć na poniższym plakacie:
Fot. Muzeum GPE Chorzów
Napisz komentarz
Komentarze