Jeśli nie macie jeszcze planów na najbliższe weekendy, a przy tym lubicie odkrywać nowe smaki i chcecie spędzić czas w miłym towarzystwie, to ta propozycja jest właśnie dla Was! W dniach 4-5 maja oraz 17-19 maja na chorzowskim Rynku odbędą się w sumie aż cztery festiwale, podczas których będziecie mieli okazję spróbować napojów oraz potraw pochodzących z niemal całego świata.
Co przed nami?
Food&Event sprawi, że już w tym tygodniu, Chorzów stanie się najsmaczniejszym miejscem w całym regionie. Na sobotę i niedzielę zaplanowano tu bowiem Festiwal Rzemiosła połączony z Chorzowskim Smacznym Weekendem.
- Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia! Na miejscu możliwość spróbowania różnorodnych i pysznych potraw z całego świata. Nasze wydarzenie to (…) również świetna okazja do spotkania się z przyjaciółmi, delektowania się jedzeniem na świeżym powietrzu i celebrowania pierwszych dni wiosny. A to wszystko w towarzystwie przyjemnej dla ucha muzyki - zapowiadają organizatorzy.
To jednak wciąż jeszcze nie koniec! Wydarzeniu towarzyszyć będzie Chorzowski Festiwal Piwa i Wina, z tradycyjnymi koncernowymi trunkami oraz tymi unikalnymi z rzemieślniczych browarów i winnic.
- Na festiwalu znajdzie się wiele stoisk prezentujących różnorodne rodzaje piw – lekkie, ciemne, kwaśne, owocowe, a także szeroki wybór win, zarówno białych, czerwonych, różowych, jak i musujących - zdradzają w Food&Event.
Na kolejną tego typu imprezę nie trzeba będzie długo czekać. Dwa tygodnie później odbędą się kolejne festiwale, tym razem jednak organizowane przez Smaczny Targ. Od 17 do 19 maja Chorzów zamieni się w kulinarną stolicę świata.
- Do miasta zawitają smaki z Azji, Europy, aż po Amerykę. Będziecie mieli okazję spróbować produktów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Najlepsze dania, przekąski i napoje będą czekać na was w jednym miejscu. Gwarantujemy, że będzie pysznie! - przekonują organizatorzy.
Festiwalowi Smaków Świata towarzyszyć będzie dobrze już znany w naszym mieście Festiwal Azjatycki. Na chorzowskim Rynku po raz kolejny zapachnie trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli. Będzie japońskie sushi, indyjska pakora, gruzińskie chaczapuri, libański tabbouleh czy wietnamskie kanapki bahn mi. Ponadto nie zabraknie dań kuchni koreańskiej oraz malezyjskiej, jak i naturalnych azjatyckich kosmetyków.
Napisz komentarz
Komentarze