Czy powinniśmy się bać wolnych rodników?
Reaktywne formy tlenu oraz azotu noszą nazwę wolnych rodników. Są to atomy bez pary, które mogą uszkadzać cenne tkanki. Ich obecność w organizmie jest zupełnie normalna i niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, ale kiedy w naszym ustroju powstanie za dużo reaktywnych form tlenu i azotu, prawdopodobnie dojdzie do uszkodzenia lipidów, białek oraz struktury DNA. Stres oksydacyjny jest zjawiskiem niepożądanym, które w dłuższej perspektywie wyrządza poważne szkody w organizmie. Przez nadmiar wolnych rodników nasze ciało szybciej się starzeje. Niszczenie komórek i oddziaływanie na liczne tkanki zwiększa ryzyko poważnych chorób, w tym nowotworów, dlatego powinniśmy walczyć ze stresem oksydacyjnym przy pomocy przeciwutleniaczy.
Witaminy C i E – jak działają przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze są produkowane przez organizm człowieka i naturalnie występują w jedzeniu, na przykład pod postacią witamin. Dzięki nim nasze narządy komórkowe są skutecznie chronione przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W jaki sposób przeciwutleniacze neutralizują reaktywne formy tlenu? Te substancje wykazują zdolność do hamowania konwersji nieaktywnych rodników w szkodliwe formy, a do tego potrafią zmniejszać ich reaktywność. Organizm człowieka potrafi produkować endogenne antyoksydanty, z kolei przeciwutleniacze egzogenne znajdziemy głównie w jedzeniu. Do najlepszych przeciwutleniaczy występujących w pokarmach zaliczamy witaminę C i E. Niestety, osoby, które nie spożywają wystarczającej ilości owoców i warzyw mogą mieć problemy z obroną przed wolnymi rodnikami – w takim przypadku dobrym rozwiązaniem będzie odpowiednio dopasowana suplementacja: https://mybionic.pl/producenci/skoczylas.
Kwas askorbinowy – najlepszy strażnik odporności
Witamina C odgrywa kluczową rolę w procesach odpornościowych – jej regularna suplementacja gwarantuje ochronę przed wolnymi rodnikami, a do tego zmniejsza ryzyko sezonowych infekcji. Przyjmowanie kwasu askorbinowego wpływa pozytywnie na:
- metabolizm,
- proces powstawania tkanki łącznej,
- syntezę kolagenu,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- regulację stężenia glukozy,
- przemianę cholesterolu,
- stopień przyswajalności żelaza.
Wielokierunkowe działanie witaminy E
Witamina E jest znana przede wszystkim ze swojego antyoksydacyjnego działania, jednak ta substancja wykazuje zdecydowanie więcej prozdrowotnych właściwości. To ona wspomaga zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi i zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów. Dzięki witaminie E nasze mięśnie pracują sprawniej, co pozwala na osiąganie lepszych wyników sportowych. Prozdrowotna substancja często jest nazywana witaminą młodości, ponieważ opóźnia proces starzenia się skóry i sprawia, że cera jest nawilżona i rozświetlona.
Napisz komentarz
Komentarze