4 zasady diety odchudzającej dla cukrzyka
Cukrzyca wcale nie musi stanowić problemu, gdy chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów. Ważna jest kontrola lekarska, regularne badanie poziomu glukozy we krwi, a także przestrzeganie poniższych zasad.
Wybieraj produkty z niskim IG
Podstawą diety odchudzającej dla cukrzyka powinny być produkty z niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu zapobiegniesz gwałtownym skokom cukru we krwi. Dlatego ze swojej diety wyeliminuj m.in. biały chleb, płatki śniadaniowe i słodycze. Jeśli jednak masz problem z określeniem, które produkty mają niski lub średni IG, to rozwiązaniem może być dedykowana dieta oferowana np. przez catering dietetyczny www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/chorzow/.
Dbaj o zrównoważony bilans makroskładników
Diabetycy powinni zadbać o odpowiedni stosunek makroskładników w codziennej diecie. To podstawa zdrowej diety, a przede wszystkim dobry sposób na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Z czego składa się prawidłowo zbilansowana dieta odchudzająca dla cukrzyków? Oto najważniejsze składniki:
- węglowodany – wybieraj węglowodany złożone o niskim IG np. pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe i warzywa o niskiej zawartości skrobi;
- białko – jest niezbędne, ponieważ zapewnia uczucie sytości, a do tego stabilizuje poziom glukozy; najlepiej sprawdzi się w tym celu chude mięso, ryby, jajka oraz tofu;
- tłuszcze – ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych i trans, a zamiast nich wybieraj źródła nienasyconych tłuszczów np. oliwę z oliwek, awokado, orzechy i tłuste ryby.
Jedz posiłki o regularnych porach
Podczas odchudzania bardzo ważne jest spożywanie posiłków o regularnych porach – najlepiej co 3-4 godziny. Dzięki temu będziesz w stanie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a do tego zapobiegniesz podjadaniu między posiłkami. Pamiętaj też o tym, że pominięcie posiłku lub też długie przerwy mogą prowadzić do hipoglikemii i gwałtownych skoków glukozy. Dlatego z wyprzedzeniem planuj posiłki lub korzystaj z cateringu dietetycznego np. ze strony www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kielce/. Wtedy będziesz mógł zamówić 3-5 posiłków w zależności od swoich potrzeb.
Wybieraj odpowiednie produkty
Duże znaczenie ma także to, co jesz podczas odchudzania – szczególnie wtedy, gdy chorujesz na cukrzycę. W takim przypadku wybieraj poniższe produkty spożywcze:
- niskoskrobiowe warzywa – szpinak, brokuły, paprykę, ogórki, kapustę;
- pełnoziarniste produkty zbożowe – pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane górskie, kaszę gryczaną, brązowy ryż;
- zdrowe źródła białka – chude mięso, ryby, soczewicę, ciecierzycę, tofu;
- orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia;
- niskocukrowe owoce – jagody, maliny, truskawki, grejpfrut.
Trenujesz lub uprawiasz sport? Sprawdź dietę pudełkową od Power Meal - https://powermeal.pl/dieta/z-niskim-ig/
Napisz komentarz
Komentarze