Wszystko zaczęło się w 1904 roku, od garncarza Fletchera Davisa, który podejmował się gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Pewnego dnia zaproponował swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Tak narodziła się jedna z najpopularniejszych potraw świata.
W Stanach Zjednoczonych hamburgery są bardzo popularnym elementem domowej kuchni, chętnie przygotowywanym w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu (barbecue). Najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Właśnie w takiej odsłonie zyskały one popularność na całym świecie.
Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut, gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy.
Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego „hamburger steak”, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.
Źródło: wikipedia
Fot.: Flickr.com
Dzień pod znakiem hamburgera
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. To doskonały moment by przytoczyć kilka faktów na temat jednej z najpopularniejszych potraw typu „fast food”...
- 28.05.2017 07:36
Napisz komentarz
Komentarze