Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu, ziarna sezamowego. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.
Międzynarodowy dzień sushi został rozpropagowany za pomocą mediów społecznościowych w 2009 roku i jest obchodzony w drugiej połowie czerwca. Smakoszom na całym świecie przyświeca w tym dniu ten sam cel, wybrać się na prawdziwą ucztę sushi.
Sushi składa się z nieprzetworzonych składników dlatego jest bardzo szybko przyswajane przez organizm a to powoduje, że nie doświadczamy uczucia ciężkości nawet kiedy lekko przesadzimy z jego konsumpcją. Dietetyczny charakter sprawia, że nasze ciało pozostaje w dobrej kondycji a wysublimowany smak wpływa pozytywnie na nasz nastrój.
Źródło: maguro.pl
Fot.: flickr.com
Napisz komentarz
Komentarze