Ta impreza na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Będzie też okazja do spotkania z Kingą Paruzel – finalistką I edycji Master Chef’a, pasjonatką zdrowej kuchni - która opowie o miłości do gotowania i nie tylko.
Nie zabraknie również występów artystycznych n scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół „Krzikopa”.
Bilety w cenie: 9 zł i 7 zł.
PROGRAM ZAPOWIADA SIĘ IMPONUJĄCO:
Prowadzenie: Mirek Riedel
Pokaz gotowanie – Michał Bałazy ( dwa dnia + deser)
12.15 0 12.45 -konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
12.45 - 13.00 - pokaz gotowania – Michał Bałazy - danie pierwsze - zupa
13.00 - 13.15 - z kuchni naszych babć – domowy twaróg
13.15 - 13.30 - Necówka i żymlok – tradycja na talerzu
13.30 - 13.45 -Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo
13.45 - 14.00 - Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja
14.00 - 14.15 - KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach
14.15 - 14.30 - pokaz gotowania – danie drugie - krupniok
14.30 - 15.00 - koncert kapeli z Poraja
15.00 - 15.15 -produkty w kuchni, nie tylko tradycyjne – Jacek Wołoski/degustacja
15.15 - 15.30 - Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”
15.30 - 15.45 - pokaz gotowania – deser - ciasto
15.45 - 16.00 - Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja
16.00 - 17.00 - wyniki konkursów w ramach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
17.00 - 18.00 - koncert zespołu „Krzikopa”
Źródło: http://muzeumgpe-chorzow.pl/
Fot.: j.w.
Napisz komentarz
Komentarze