Spotkanie, które odbędzie się 7 sierpnia, ma się rozpocząć o godzinie 13:00, i ma trwać około 4h - zakończenie jego ostatniej atrakcji jest przewidywane na godzinę 17:00. Podczas tego niezwykłego jarmarku wszyscy chętni, którzy zawitają na wydarzenie będą mieli możliwość spróbowania oraz zakupu produktu i dań wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Będą to wypieki takie jak warkocz, twardy wędzony ser przygotowywany z owczego mleka - oscypek czy też zupa będąca regionalną śląską potrawą wodzionka zwana również wodzianką albo brotzupą. Jako, że spotkanie trwa podczas pory raczej obiadowej... jest to ciekawa propozycja jako odstępstwo od gotowania w domu.
Jednakże, jedzenie w najróżniejszej postaci nie jest jedynym, co ma nam do zaoferowania jarmark w skansenie. Oprócz dokonania zakupów, będzie można posłuchać opowieści o historii dawnej kuchni śląskiej oraz kuchni współczesnych już Ślązaków. Podczas imprezy plenerowej jest też przewidziane wspólne gotowanie dań takich jak: ciapkapusta, szpajza, karminadla i kapuśniak zagęszczany grochem.
Będzie też możliwość dowiedzenia się rzeczy bardziej praktycznych, które mogą przydać się w kuchni - dowiedzieć się jak zrobić coś z niczego, czyli poznać wspomnianą Wodzionkę i inne śląskie zupy, oraz posłuchać o eco skarbach w kuchni, o których często sami nie wiemy.
Dodatkowo o 16:15 jako... wisienka na torcie, na zakończenie spotkania odbędzie się koncert.
Chorzowskie Muzeum GPE w niedziele jest otwarte od godziny 10:00 do 21:00. W dni, kiedy w skansenie odbywają się imprezy plenereowe obowiązują ceny biletów wstępu imprezowych: normalny 9zł, ulgowy 7zł i specjalny 1zł (przysługuje osobom niepełnosprawnym, dzieciom od 3 do 7 lat, i opiekunom grup). W skansenie obowiązuje Karta Dużej Rodziny, w związku z czym dla jej posiadaczy sprzedawane są bilety wstępu imprezowe KDR: normalny 4,50zł i ulgowy 3,50zł.
Dokładny program wydarzenia prezentuje się następująco:
13.00 – otwarcie imprezy i prowadzenie Dariusz Niebudek
13.15 – 13.25 – Janusz Langfort o kuchni Śląskiej
13.25 – 13.40 - wspólne gotowanie, danie pierwsze kapuśniak
13.40 – 13.55 – Kuchnia św. Hildegardy – Wioleta Urbańska z Chorzowskiego Bractwa Rycerskiego Bożogrobców
13.55 – 14.10 – chleb nasz powszedni
14.10 – 14.20 – tradycyjna kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu - Szyb Maciej z Zabrza
14.20 – 14.35 – Słodkie tajemnice cukiernika (Produkt Tradycyjny – warkocz św. Doroty)
14.35 – 14.50 – wspólne gotowanie, deser: szpajza. Degustacja dania pierwszego.
14.50 – 15.05 – Bądżmy eco, czyli skarby w kuchni o których nie wiemy
15.05 – 15.15 – kuchnia zagłębia
15.15 – 15.30 – wspólne gotowanie, danie drugie: panszkraut z karminadlem
15.30 – 15.40 – jak zrobić coś z niczego? Wodzionka i inne śląskie zupy.
15.40 – 15.50 – co dawnej na stołach królowało, czyli o topinamburze i nie tylko
15.50 – 16.15 – wspólne gotowanie i degustacja dania i deseru.
16.15 – 17.00 – koncert zespołu „Larmodzieje”
Chałupa ze Strzemieszyc – Koło Gospodyń Wiejskich Twardowice (kuchnia i izba po lewej)
Chałupa ze Strzemieszyc – izba po prawej – warsztaty kulinarne dla dzieci
Piec chlebowy – piekarnia Vini
Piec chlebowy przy młynie z Imielina – piekarnia Matka Natura
Zagroda z Panewnik – Szyb Maciej - pokaz kuchni molekularnej, czyli "Tradycyjna kuchnia Śląska w nowoczesnym wydaniu"
źródło: Muzeum GPE w Chorzowie, Wikipedia
Napisz komentarz
Komentarze