Potrawy, jakie goszczą na stole podczas kolacji wigiljnej, są zależne od regionu - wigiljne menu różni się między sobą. Do najpopularniejszych należą m.in. barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, makowiec, potrawy rybne, kapusta z grochem... Dania mają swoją symbolikę. Portal Silesion przytacza znaczenie niektórych z nich:
- Owoce. Myślisz, że nie ma ich na twojej liście potraw wigilijnych? A kompot z suszu? Jabłka to miłość, a gruszki - długowieczność.
- Ryby. Pod każdą postacią, od wieków kojarzone są z Jezusem. To symbolika znana już w starożytności. Z kolei śledź symbolizować ma post.
- Zupa grzybowa. Tradycyjnie grzyby kojarzone są ze zdrowiem i siłą fizyczną. Natomiast magiczną moc przypisywano pierogom z kapustą i grzybami.
- Mak. Skąd na liście potraw wigilijnych wziął się makowiec? Nie uwierzycie, ale dawniej wierzono,że mak przynosi… bogactwo.
Wiedzieliście o tym, jakie znaczenie mają poszczególn dania? Jakie potrawy wy przygotowujecie na kolację wigilijną?
źródło: silesion.pl
Napisz komentarz
Komentarze