Tradycyjna mozzarella
Dla wszystkich miłośników pizzy pierwszym serowym skojarzeniem jest z pewnością mozzarella. To właśnie ten rodzaj sera jest stosowany w tradycyjnym przepisie - spopularyzowanym pod koniec XIX w. przez neapolitańskiego kucharza Raffaela Esposito. Dlaczego postawił właśnie na mozzarellę? Przede wszystkim biel sera miała nawiązywać do jednej z barw znajdującej się we włoskiej fladze. W dodatku mozzarella bardzo szybko się roztapia, a jej fragmenty ciągną się niesamowicie podczas jedzenia. Ser wytwarza się z mleka bawolic i jest on składnikiem wielu tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, nie tylko pizzy. Na mozzarellę natkniemy się również w lasagne czy sałatce caprese.
Serowa alternatywa
Części z nas pizza może kojarzyć się także z serem żółtym. To dlatego, że takie odmiany jak cheddar czy gouda pojawiają się czasem w fastfoodowej wersji pizzy. Ser nadaje jej charakterystycznego, żółtego koloru, a jego właściwości są dosyć podobne do wspomnianej wyżej mozzarelli.
Gdy jeden ser to za mało
W tym miejscu wypadałoby wspomnieć też o rodzaju pizzy, po który z pewnością sięgają wszyscy fani serowych przysmaków. Popularna quattro fromaggi to pizza, na której znajdziemy aż cztery rodzaje sera. Poza powszechnie stosowaną mozzarellą pojawia się tam też m.in. parmezan, gorgonzola lub provolone. Oczywiście podgatunków sera jest na tyle dużo, że można swobodnie dostosować skład w zależności od upodobań. Quattro fromaggi może być również serwowana w odmianie bez sosu pomidorowego - zamiast niego stosuje się oliwę z oliwek.
Ile pizzerii tyle pomysłów, a kucharze prześcigają się w dodawaniu do pizzy rozmaitych składników. Tyczy się to również sera, a zamawiając danie w pizzerii Dominium w Chorzowie, możemy udekorować ciasto fetą a nawet... serem góralskim.
Sprawdź szczegóły na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow
Napisz komentarz
Komentarze