Dawne odmiany maku miały silne właściwości usypiające i przeciwbólowe, a roślina była uznawana za magiczną. Stąd potrawy makowe były elementem pradawnego świętowania pogańskich jeszcze Ślązoków. Echem tego pogańskiego obyczaju jest zadomowiony w śląskiej kulturze kołocz z makiem i świąteczne makówki. To tylko udowadnia, że wszystko ma swoją historię...
Osoby zaciekawione Śląskiem (i historią kołocza z makiem na czele) powinny wybrać się na zbliżające spotkanie w Sali Konferencyjnej Chorzowskiego Centrum Kultury, które odbędzie się w piątek 4 listopada o godzinie 18:00. Po spotkaniu powinno być już wiadomo, jak to w końcu jest z... religijnością jednego z bardziej lubianych ciast.
Do wstępu na wydarzenie uprawnia ChCKarta.W wypadku nieposiadania karty można ją zakupić w kasie Chorzowskiego Centrum Kultury. Karta jest ważna przez cały rok i umożliwia wstęp na wiele wydarzeń organizowanych zarówno przez ChCK i SDK.
Źródło: ChCK
Napisz komentarz
Komentarze