Podczas „Dnia Kartofla” będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola. O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a na naszych gości czekać będą m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach czy kartoflanka.
SCENA:
Prowadzenie Marek Szołtysek
12.00 – 12.10 Otwarcie imprezy
12.10 – 12.30 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Częstochowie / Oddział Mikołów
12.30 – 13.20 Obrzęd kartoflany w wykonaniu KGW z Jaśkowic
13.20 – 13.40 Kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak
13.40 – 13.50 O jesiennych pracach polowych i gospodarskich opowie Zbigniew Kopeć z gminy Rajcza
13.50 – 14.00 Czas na wykopki… – Katarzyna Hołub
14.00 – 15.00 Koncert zespołu Maliniorze
15.00 – 16.00 – Wykopki ( pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych )
TEREN:
Kręgi ogniskowe – pieczenie kartofli, parownik
Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych
Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW z Rajczy
Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty
Mała łąka – pieczonki przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby
Bilety na imprezę „Dzień Kartofla” w cenie 10 zł i 7 zł .
O godzinie 16:30 na Małej łące odbędzie się koncert Jazz Moniuszko w wykonaniu Włodka Pawlika, prowadzony przez: dr hab. Wacław Golonka.
Źródło: Informacja prasowa
Napisz komentarz
Komentarze