W tegorocznej jubileuszowej 10. edycji "Chorzowskie Smaki" 2016 udział wzięło aż 16 restauracji z naszego miasta, które zaprezentowało 39 potraw w czterech kategoriach. Dodatkową kategorią był lokal roku na który największy wpływ mieli chorzowianie. W tej kategorii triumfowała Piwnica "Piccolo" przy ulicy Wolności.
Relacja wideo:
W pozostałych kategoriach Kapituła Konkursowa wytypowała następujące danie i lokale:
Danie wegetariańskie
Gołąbek z czerwonej kapusty nadziany kaszą jaglaną cukinią i bakłażanem z sosem - Restauracja Nowa Łania
Danie główne
Polędwiczka sous vide Polędwiczka wieprzowa faszerowana delikatną wątróbką drobiową, zawinięta w plaster boczku, serwowana z puree ziemniaczanym z koperkiem i sosem z zielonego pieprzu - Restauracja Prezydent (Sztygarka)
Pizza
Pizza z kozim serem, żurawiną i grilowanym boczkiem - Pizzetia Pod Drewnianym Bocianem
Deser
Ciasto cygaretkowe z cytrynowym mascarpone, bezami i sorbetem marakuja-mango - Restauracja Czerwona
Napisz komentarz
Komentarze