Z racji na ten niezwykły i świąteczny czas w roku, zdecydowaliśmy się wybrać na wycieczkę po różnych krajach europejskich i sprawdzić jak w nich obchodzi się święta Bożego Narodzenia.
Naszą wycieczkę rozpoczniemy od największego kraju w Europie, czyli Niemiec. W krainie Beethovena, Bacha czy Goethego najbardziej popularnym zwyczajem bożonarodzeniowym jest oczywiście dekorowanie choinki. Warto pamiętać, że to właśnie od naszych zachodnich sąsiadów wywodzi się cała tradycja świątecznego drzewka. Strojenie Tannenbaum (choinki) sięga XVII wieku, kiedy to miała oznaczać życie oraz odrodzenie. Przez lata tradycja rozpowszechniła się jednak w innych krajach europejskich, żeby w XIX wieku trafić do Stanów Zjednoczonych. Od tego czasu, stała się symbolem świąt. W całym kraju organizowane są również specjalne jarmarki, Weihnachtsmarkt.
Co ciekawe, w odróżnieniu od polskiego zwyczaju, wigilia w Niemczech nie jest dniem postnym. Z tego powodu na stołach pojawia się specjalna sałatka ziemniaczana z kiełbaskami czy gęś z pyzami. Do innych pyszności serwowanych tego dnia należą dania z sera, fondue oraz raclette.
Sałatka ziemniaczana jest również bardzo ważna dla naszych sąsiadów z południa, czyli Czechów. To ona wraz z karpiem jest daniem szczególnym, przygotowywanym specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Oprócz tej potrawy, na czeskim stole nie może zabraknąć też chałki drożdżowej, czyli vánočky oraz ciasteczek świątecznych (cukroví). Pieczenie ich to jeden z najważniejszych zwyczajów dla mieszkańców Czeskiej Republiki.
Bardzo ciekawie swoje święta obchodzą mieszkańcy Hiszpanii. W kraju z półwyspu iberyjskiego, który podobnie jak Polska jest silnie katolicki, wiele tradycji pokrywa się z tymi najlepiej nam znanymi. Tak samo jak w Polsce bowiem, pojawia się tam zwyczaj tworzenia bożonarodzeniowych szopek zwanych Belem, uroczystej mszy pasterki o północy oraz podniosłej kolacji wigilijnej.
Potrawy, które przygotowane są przez mieszkańców tego kraju, bardzo różnią się od regionu, w którym akurat się znajdujemy. W Kastylii-León czy Kastylii-La Mancha, najczęściej uświadczymy jagnięciny oraz prosięta. W Andaluzji króluje indyk, a w regionach nadmorskich wszelkiego rodzaju owoce morza i ryby. Na deser zaś w całej Hiszpanii doświadczymy Turron, czyli specjalnego rodzaju nugatu.
Intrygujący sposób na świętowanie mają za to Finowie. Oprócz wizyty w kościele oraz na grobach bliskich udają się do sauny, aby tam dokonać symbolicznego oczyszczenia przed Świętami.
Podczas wigilijnej kolacji, która rozpoczyna się pomiędzy 17:00 a 19:00, spożywane są tradycyjne fińskie przysmaki, takie jak szynka pieczona w piekarniku, zapiekanka z rukwi czy sałatka z buraków. Prezenty tego dnia dzieciom przynosi Święty Mikołaj z Laponii, czyli regionu administracyjnego, na samym północnym krańcu Finlandii.
Do świąt uroczyście przygotowują się również Madziarowie, jako iż na Węgrzech swoje specjalne nazwy posiadają nawet tygodnie poprzedzające święta. Najpierw mamy tydzień Papierowy, później Brązowy oraz Srebrny. Niedziela przed Wigilią jest Złota i to podczas tego dnia robi się ostatnie przedświąteczne zakupy.
Co więcej, już 21 grudnia podczas Święta Tomasza, na węgierskich wsiach urządza się uroczyste świniobicie, a później piecze się zabitego prosiaka. Uzyskany tego dnia smalec ma według legend dawać leczniczą moc.
Przed rozpoczęciem kolacji, stół posypuje się soczewicą, która ma oznaczać dobrobyt. Pod obrus, podobnie jak w naszym kraju, wkłada się siano. Innym dodatkiem jest za to grzebień, mający na celu odpędzić złe duchy. Na wigilijnym stole pojawia się karp oraz zupa rybna. Nie zabraknie również smażonej kapusty czy specjalnych strucli z makiem lub orzechami. Węgierskim smakołykiem jest również "szalocukor", czyli specjalne pralinki wypełnione masą czekoladową bądź orzechową.
Warto jednak dodać, że w każdym z wymienianych krajów najważniejsze jest wspólne spędzenie czasu z najbliższymi i rodziną. Święta to bowiem czas, w którym pielęgnowanie naszych kontaktów i radość z bliskości kochających nas osób jest zdecydowanie najważniejsza i to na tym, my również powinniśmy się skupić.
Fot. Pixabay.com
Napisz komentarz
Komentarze