Do czego służy maltodekstryna w odżywce białkowej?
Maltodekstryna to nazwa, z którą można się spotkać w wielu różnych miejscach, a przede wszystkim na produktach spożywczych. Co więcej, występuje także w składach w suplementach diety i odżywkach treningowych, także odżywkach białkowych. Dlaczego jest ona tak powszechna i jakie ma właściwości? Dlaczego jest tak szeroko wykorzystywana i czy jest szkodliwa dla naszego organizmu? Część odpowiedzi można podać od razu… Gdyby była niebezpieczna lub działała na szkodę organizmu, nie byłaby ona tak powszechnie stosowana w tak wielu różnych produktach, także tych zdrowotnych. Zatem jakie jest działanie maltodekstryny? Jest to substancja odpowiedzialna przede wszystkim za konserwacje wyrobów spożywczych. Dzięki nim poszczególne produkty mogą być dłużej przechowywane i po prostu się nie psują. Maltodekstryna wpływa także wypełniająco, czy też zagęszczająco na poszczególne produkty spożywcze. Co więcej, jest ona polisacharydem i jest pozyskiwana przez hydrolizę skleikowanej skrobi. Czego jeszcze warto się o niej dowiedzieć?
13.02.2023 16:34